Jouw gegevens
We gaan vertrouwelijk om met je gegevens
GGZ Delfland gaat zorgvuldig om met de gegevens van cliënten. Alles wat je met je behandelaar bespreekt, valt onder het beroepsgeheim. Zonder jouw toestemming mogen wij geen informatie geven aan anderen. Een uitzondering daarop zijn de minimale gegevens die wij moeten verstrekken om de zorg voor jou betaald te krijgen. Wil je meer weten over hoe wij omgaan met jouw gegevens? Bekijk dan onze privacyverklaring.
Welke gegevens worden uitgewisseld?
Huisarts
Andere verwijzer dan de huisarts
Zorgverzekeraar
Gemeente
Apotheek
Stichting Benchmark GGZ
Nederlandse Zorgautoriteit
Wetenschappelijk onderzoek
Huisarts
Tijdens je intakegesprek vragen we je toestemming om informatie te mogen delen met jouw huisarts over de diagnose, je behandeling en belangrijke veranderingen in je behandeling. Als je behandeling afloopt, informeren wij je huisarts daarover en geven wij een korte samenvatting van het resultaat van je behandeling.
Ben je door iemand anders dan je huisarts verwezen, dan sturen we met jouw goedvinden deze verwijzer alleen informatie na het intakegesprek.
Andere verwijzer dan de huisarts
Ben je door iemand anders dan je huisarts verwezen, dan sturen we met jouw goedvinden deze verwijzer alleen informatie na het intakegesprek.
Zorgverzekeraar
De zorgverzekeraar vraagt ons bij een behandeling in de specialistische ggz om Diagnose Behandel Combinatie (DBC) (voor specialistische geestelijke gezondheidszorg) en in de basis ggz om een trajectcode (voor basis geestelijke gezondheidszorg) op de rekening te vermelden. De DBC bestaat uit een combinatie van codes voor de gestelde diagnose, de geleverde zorg, en zo nodig de code voor een verblijf in de instelling. De trajectcode geeft aan of het een licht, matig, intensief of chronisch behandeltraject is. Aan de DBC en de trajectcode zijn een bepaald bedrag gekoppeld dat we ontvangen voor de aan jou verleende zorg.
Gemeente
De gemeente vraagt ons om een productcode te vermelden op de rekening. De productcode zegt iets over het soort zorg (bijvoorbeeld dagbesteding, begeleid wonen, diagnosestelling of behandeling) en de zwaarte van de zorg (kort, middel, intensief). Zouden wij de productcode niet vermelden, dan krijg je de zorg niet vergoed.
Apotheek
Als je voor je behandeling medicijnen gebruikt, dan versturen wij gegevens over deze medicijnen via een beveiligd computersysteem naar je apotheek.
Stichting Benchmark GGZ
Via vragenlijsten (Routine Outcome Monitoring) krijgen wij een beter beeld van je klachten en van de resultaten van je behandeling. Gegevens die hiermee verzamelen zijn wij verplicht te verstrekken aan de Stichting Benchmark GGZ. Deze gegevens leveren wij geanonimiseerd aan, en zijn dus niet meer te herleiden tot een persoon. Lees meer over het meten van resultaten.
Nederlandse Zorgautoriteit
We zijn verplicht om zorgvraag- en behandelgegevens aan te leveren bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Het gaat om globale gegevens, en niet om persoonlijke gegevens. De gegevens die we delen, zijn dan ook nooit aan een cliënt te koppelen. Je hoeft niets te doen als je het goed vindt dat wij bij de NZa niet-persoonlijke zorgvraag- en behandelgegevens aanleveren. Wil je dat we deze gegevens niet delen? Vul dan samen met je behandelaar de privacyverklaring in. De NZa krijgt je gegevens dan niet.
Wil je meer over weten over de verplichting en hoe de NZa omgaat met de privacy van de gegevens, kijk dan op de website van de NZa of lees de patiëntenfolder van de NZa.
Wetenschappelijk onderzoek
Medische gegevens die tijdens je behandeling of onderzoek worden vastgelegd, kunnen door onderzoekers voor wetenschappelijk onderzoek worden gebruikt. Dit gebeurt binnen het wettelijk kader van privacy (AVG). Je gegevens worden alleen volledig geanonimiseerd gebruikt. Dit betekent dat je gegevens niet tot jou als persoon te herleiden zijn door de onderzoeker die de gegevens gebruikt. Het gebruik van jouw gegevens heeft voor jou in geen geval gevolgen.
Als je bezwaar hebt tegen het geanonimiseerd gebruik van jouw gegevens, dan kun je dit aangeven bij je behandelaar.