Praktijkondersteuning voor huisartsen

GGZ Delfland biedt praktijkondersteuning op het gebied van geestelijke gezondheidszorg aan huisartsenpraktijken binnen de regio Rijnmond, Haaglanden en Midden-Delfland. Een praktijkondersteuner huisarts geestelijke gezondheidszorg (poh-ggz) is verantwoordelijk voor hulpvraaganalyse, begeleiding, kortdurende behandeling en als het nodig is voorbereiding van een verwijzing van patiënten met psychische, psychosomatische en psychosociale klachten binnen de kaders van de huisartsgeneeskundige zorg.

Wat doet een poh-ggz?

Waarom een poh-ggz van GGZ Delfland?

Kosten

Voorwaarden

Een poh-ggz aanvragen

Wat doet een poh-ggz?

De poh-ggz zet zich in voor het helder krijgen van de psychische aspecten van gezondheidsproblematiek, goede doorverwijzing en urgentiebepaling (triage), kortdurende begeleiding en psycho-educatie. De poh-ggz onderneemt de volgende stappen:

1. Door uit te vragen wat de klachten, omstandigheden en persoonlijke kenmerken zijn, verheldert de poh-ggz in het intakegesprek het probleem en stelt hij een vermoedelijke diagnose.

2. Na de probleemverheldering adviseert de poh-ggz over behandelmogelijkheden. Dit kunnen bijvoorbeeld gesprekken zijn bij de poh-ggz zelf, de inzet van e-health of een behandeling binnen de basis of specialistische ggz. 

3. Als een verwijzing naar de ggz niet (direct) nodig is, start de poh-ggz zelf begeleiding of behandeling van de patiënt op. Samen met de patiënt stelt de poh-ggz een behandelplan op. 


Verder kan de poh-ggz een waardevolle bijdrage leveren op onder andere de volgende zorgactiviteiten:

  • Met de lange wachtlijsten in de ggz kan het voor patiënten fijn zijn om ter overbrugging van een wachtlijst een aantal vertrouwelijke gesprekken te voeren met de poh-ggz. 
  • Chronische psychiatrische patiënten die uitbehandeld zijn kunnen bij de poh-ggz terecht voor steuncontact of terugvalpreventie. 
  • De poh-ggz kan een adviserende rol bieden aan jou als huisarts bij specifieke vragen over psychische problematiek, geestelijke gezondheidszorg of de sociale kaart.

De invulling van de functie bepaal je samen met de poh-ggz, op basis van het functieprofiel poh-ggz. Afstemming over de inzet gebeurt in overleg met onze coördinatoren poh-ggz. Over de begeleiding/behandeling van patiënten kan (desgewenst) regelmatig overleg met jou als huisarts plaatsvinden.

Waarom een poh-ggz van GGZ Delfland?

Op dit moment zijn er 59 poh-ggz collega’s van GGZ Delfland werkzaam in 77 huisartsenpraktijken. We bedienen huisartsenpraktijken in Haaglanden, Westland en omstreken, Pijnacker-Nootdorp, Lansingerland, Rijnmond, Rotterdam, Spijkenisse en op de Zuid-Hollandse Eilanden. 

Met ruime ervaring als ggz-instelling detacheren wij ervaren en goed opgeleide professionals om ondersteuning te bieden binnen de vertrouwdheid van de praktijk. Maar, waarom zou je kiezen voor detachering via GGZ Delfland?

  • Wij stellen hoge kwaliteitseisen aan onze poh-ggz, waaronder ruime ervaring binnen de ggz en een relevante opleidingsachtergrond op minimaal HBO-niveau. Ongeacht de opleidingsachtergrond, volgen al onze nieuwe praktijkondersteuners de opleiding tot poh-ggz bij een geaccrediteerde aanbieder, waarna hij wordt ingeschreven in het kwaliteitsregister. Hiermee garanderen wij dat iedere poh-ggz beschikt over dezelfde basis en vakspecifieke kennis.
  • Ook na indiensttreding bij GGZ Delfland monitoren wij de kennis en kwaliteit van onze poh-ggz volgens het landelijke profiel. Zo verzorgen wij bij- en (na)scholingen en zorgen wij voor intervisiebijeenkomsten onder begeleiding van ervaren huisartsen.
  • Met het oog op een duurzame werkrelatie zetten wij ons in voor het zorgvuldig matchen van poh-ggz en een huisartsenpraktijk. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar het aantal beschikbare uren en de locatie van de praktijk, maar ook of de patiëntenpopulatie en de poh-ggz bij elkaar passen.
  • Bij inzet van een poh-ggz in jouw praktijk, treedt GGZ Delfland op als werkgever en neemt de bijbehorende plichten en risico’s op zich. Daarmee heb je de zekerheid van vervanging bij langdurig verzuim van de vaste poh-ggz en heb je minder administratieve lasten. Dit wordt vastgelegd in een medische dienstovereenkomst. Ook over de inzet en uren van de poh-ggz worden duidelijke afspraken gemaakt. Bovendien zijn onze coördinatoren poh-ggz goed bereikbaar voor vragen en/of overleg, mocht dit toch nodig zijn. 
  • Praktijkondersteuners kennen de sociale kaart in de regio, hebben een goed netwerk en hebben een goede verwijsrelatie naar andere zorgaanbieders in de eerste of tweede lijn. Als er doorverwezen moet worden, zorgt de praktijkondersteuner dat de patiënt snel op de juiste plek terecht komt. 
  • Tot slot: GGZ Delfland is vrijgesteld van btw voor het detacheren van poh-ggz medewerkers. Hierdoor draagt een huisarts geen btw-kosten voor het inhuren van een poh-ggz via GGZ Delfland. 

Kosten

Het uurtarief van de poh-ggz is per 1 januari 2025  €71,40 (minimale afname van 4 uur per week). Het uurtarief wordt jaarlijks per 1 januari geïndexeerd naar aanleiding van de landelijke Nederlandse Zorgautoriteit (Nza) tariefstijgingen in de Wet langdurige zorg (Wlz) en de Zorgverzekeringswet (Zvw). Bij vakantie, ziekte en verlof worden geen kosten in rekening gebracht.

Voorwaarden

  • De poh-ggz werkt onder de verantwoordelijkheid van de huisarts en de huisarts blijft de formele verwijzer. De huisarts blijft te allen tijde eindverantwoordelijk voor de geleverde zorg door de poh-ggz.
  • Hoewel de poh-ggz op uurbasis wordt gedetacheerd, moet de inzet wel in lijn zijn met het aantal uren dat contractueel is vastgelegd in de medische dienstovereenkomst.
  • De overeenkomst is na 12 maanden opzegbaar met een tweemaandelijkse opzegtermijn.
  • De poh-ggz van GGZ Delfland werkt volgens de richtlijnen van de Landelijke Vereniging POH-GGZ met betrekking tot het aantal (intake-) afspraken dat hij per dag uitvoert.

Een poh-ggz aanvragen

Wil je een poh-ggz aanvragen? Download dan het aanvraagformulier en mail deze naar Jeannette Lindenburg. Ook voor vragen over poh-ggz kun je terecht bij Jeannette Lindenburg.

De poh-ggz van
GGZ Delfland

Het poh-ggz-team van GGZ Delfland is de laatste paar jaar flink gegroeid. Waarom zijn ze zo populair en wat doen ze eigenlijk? Praktijkondersteuners Annemiek Verbeek en Esther van der Lugt vertellen over luisterende oren, de juiste laatjes (kunnen) opentrekken en weten wanneer je moet doorverwijzen.

Lees hun verhaal op ons platform Dichterbij Zorg