Wat doet een poh-ggz?
De poh-ggz zet zich in voor het helder krijgen van de psychische aspecten van gezondheidsproblematiek, goede doorverwijzing en urgentiebepaling (triage), kortdurende begeleiding en psycho-educatie. De poh-ggz onderneemt de volgende stappen:
1. Door uit te vragen wat de klachten, omstandigheden en persoonlijke kenmerken zijn, verheldert de poh-ggz in het intakegesprek het probleem en stelt hij een vermoedelijke diagnose.
2. Na de probleemverheldering adviseert de poh-ggz over behandelmogelijkheden. Dit kunnen bijvoorbeeld gesprekken zijn bij de poh-ggz zelf, de inzet van e-health of een behandeling binnen de basis of specialistische ggz.
3. Als een verwijzing naar de ggz niet (direct) nodig is, start de poh-ggz zelf begeleiding of behandeling van de patiënt op. Samen met de patiënt stelt de poh-ggz een behandelplan op.
Verder kan de poh-ggz een waardevolle bijdrage leveren op onder andere de volgende zorgactiviteiten:
- Met de lange wachtlijsten in de ggz kan het voor patiënten fijn zijn om ter overbrugging van een wachtlijst een aantal vertrouwelijke gesprekken te voeren met de poh-ggz.
- Chronische psychiatrische patiënten die uitbehandeld zijn kunnen bij de poh-ggz terecht voor steuncontact of terugvalpreventie.
- De poh-ggz kan een adviserende rol bieden aan jou als huisarts bij specifieke vragen over psychische problematiek, geestelijke gezondheidszorg of de sociale kaart.
De invulling van de functie bepaal je samen met de poh-ggz, op basis van het functieprofiel poh-ggz. Afstemming over de inzet gebeurt in overleg met onze coördinatoren poh-ggz. Over de begeleiding/behandeling van patiënten kan (desgewenst) regelmatig overleg met jou als huisarts plaatsvinden.