ADHD

Als je ADHD hebt, ben je drukker dan andere kinderen en vind je het moeilijk om je te concentreren.

ADHD is de afkorting van Attention Deficit Hyperactivity Disorder. In het Nederlands noemen we dit een aandacht deficiëntie hyperactiviteit stoornis. Het betekent meestal dat iets in jouw hersenen ervoor zorgt dat je moeite hebt om je te concentreren. Je bent vaak drukker en impulsiever dan andere kinderen. Overigens verschilt dat wel per kind. De een heeft meer concentratieproblemen dan de ander en de ander is weer niet zo heel erg druk of impulsief. Sommige kinderen met concentratieproblemen zijn helemaal niet druk, dan noemen we het aandacht deficiëntie stoornis oftewel ADD.

Kenmerken

In één of meerdere van deze kenmerken herken jij jezelf misschien wel:

  • Het is moeilijk om je lang ergens op te concentreren
  • Je kletst heel veel
  • Lang stilzitten vind je moeilijk
  • Je hebt veel goede ideeën maar vindt het lastig om ze helemaal uit te werken
  • Je vindt het lastig om je aan regels te houden
  • Door je hoofd spoken altijd superveel gedachten
  • Je vergeet vaak iets of bent dingen kwijt
  • Je bent altijd met tien dingen tegelijk bezig maar dat lukt eigenlijk niet
  • Soms heb je zoveel gedachten in je hoofd dat je tot rust moet komen op een stil plekje

Informatie over adhd

Als je ADHD of ADD hebt, werken je hersenen anders. Er is een tekort aan bepaalde stofjes (neurotransmitters) die ervoor zorgen dat de verschillende delen van je brein samenwerken. Als iemand zonder ADHD ‘stop’ denkt, geven zijn hersenen een seintje aan zijn lichaam zodat dat stil gaat staan. Als je ADHD hebt, werkt dat anders, waardoor je niet goed oplet, iets te snel doet of je niet kunt concentreren. Een psycholoog legt zo uit wat ADHD is: jij bent als een raceauto met de remmen van een kinderfietsje. Je gaat supersnel maar kunt eigenlijk niet goed remmen.

 

Drukke boel

Door jouw ADHD reageer je anders op dingen die je tegenkomt. Als jij iets ziet dat je interessant vindt, ga je er meteen op af om het te onderzoeken. Ook al was je ergens anders mee bezig. Je doet vaak dingen zonder er eerst goed over na te denken. Soms zorgt dat voor gevaarlijke situaties, dan let je bijvoorbeeld niet op het verkeer. In de klas kun jij maar moeilijk lang op je stoel blijven zitten en je mond houden. Maar zelfs als je stil zit, ben je nog heel druk, want er gaan heel veel gedachten door je hoofd.

 

Supersonisch

Er zijn ook leuke kanten aan ADHD en ADD. Omdat jouw brein net even anders werkt, ben je misschien wel super spontaan, goudeerlijk of voel je goed aan hoe andere kinderen zich voelen. Daarbij zijn veel ADHD-ers heel creatief. Het kan zijn dat je mooie kunstwerken maakt, of dat jij heel snel slimme oplossingen voor een probleem bedenkt. Er zijn dan ook veel beroemde en belangrijke mensen met ADHD of ADD, zoals Bill Gates (de baas van Microsoft), Justin Timberlake (zanger en muziekproducent), Walt Disney (de bedenker van Disney), Jamie Oliver (tv-kok) en zwemmer Michael Phelps, die maar liefst 22 Olympische medailles won.

Als jij ADHD hebt, is de kans groot dat één van je ouders het ook heeft. ADHD is namelijk bijna altijd erfelijk. Maar ook de omgeving waarin je opgroeit, kan effect hebben op je ADHD. Als er thuis veel stress is of het er altijd heel druk is, kan dat zorgen dat jouw ADHD erger wordt. Ongeveer 5 op de 100 kinderen en jongeren hebben ADHD of ADD. ADHD komt vaker voor bij jongens, maar ADD zien we weer vaker bij meisjes.

Eerst willen we weten of je AD(H)D of andere problemen hebt, om dit te onderzoeken gaan we daarover met jou en jouw ouders in gesprek. Vaak zijn er meerdere gesprekken nodig, vullen jij en je ouders vragenlijsten in en hebben we contact met je juf, meester of mentor. Als de diagnose gesteld is, hebben we verschillende manieren om jou te helpen. We zorgen dat je begrijpt wat ADHD is. We leren je ermee omgaan en helpen je wat rustiger in je hoofd te worden. Je ouders leren we ook hoe ze kunnen zorgen dat jij zo min mogelijk last hebt van ADHD. Medicijnen kunnen ook zorgen dat het wat rustiger wordt in je hoofd.

Onze therapieën:

Systeemtherapie

Farmacotherapie

Psycho educatie

Online behandeling

Cognitieve gedragstherapie

 

Bij GGZ Delfland zijn ouders onmisbaar bij onze behandelingen. Maar we zijn er ook om de ouders te ondersteunen, wij begrijpen als geen ander dat een kind met ADHD impact heeft op je leven en op het gezin. Daarom bieden we ook therapieën voor ouders aan. Naast psycho-educatie bieden we ook oudermediatie, zowel individueel als in groepsverband.

Meer weten over ADHD en ADD? Op Brainwiki vind je heel veel informatie over stoornissen bij kinderen en jongeren. Ouders vinden meer informatie op de website van het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie. De websites openen in een nieuw scherm.

 

Veelgestelde vragen

Hoe bieden wij hulp

Behandelingen

De behandelmogelijkheden zijn afhankelijk van de problemen die je hebt en de situatie waarin je je bevindt. Beslissingen nemen we samen en we kijken samen wat werkt.

Meer weten?

Ik ben nog geen cliënt bij GGZ Delfland jeugd

We helpen je graag.

Naar Hoe wij je helpen Naar Hulp en ondersteuning

Ik ben cliënt bij GGZ Delfland jeugd

Neem als je vragen hebt rechtstreeks contact op met je behandelaar of begeleider.

Ik heb geen contactgegevens

Was dit artikel nuttig?

Hoe waardevol was deze pagina. Is de informatievoorziening duidelijk?

Aantal gebruikers wat dit nuttig vond: 1 van 2