Problematische gehechtheid

Als je je als baby of jong kind niet goed hebt kunnen hechten, kun je last hebben van te weinig vertrouwen in jezelf en anderen.

We adviseren je om deze tekst te lezen samen met een volwassene bij wie je je prettig voelt.

Als baby en jong kind ben je afhankelijk van volwassenen, meestal je ouders. Zij zorgen voor je en houden van je en zo bouw je samen een vertrouwelijke band op. Je leert daardoor dat jij de moeite waard bent. Vol vertrouwen ga je nieuwe situaties aan, omdat je weet dat je altijd op hen terug kunt vallen bij moeilijke, stressvolle situaties. Dat wordt ‘een veilige hechting’ genoemd.

Soms gaat er in het opbouwen van die hechtingsrelatie iets niet goed. Bijvoorbeeld doordat er iets naars is gebeurd of doordat de volwassene (onbedoeld) minder beschikbaar was. Er is dan te weinig vertrouwen gegroeid; vertrouwen in jezelf en vertrouwen in de ander. Sommige kinderen vinden het moeilijk om hun gevoelens te herkennen en te delen. Sommige kinderen kunnen niet geloven dat ze op andere mensen kunnen rekenen. Dat wordt 'onveilige hechting' of 'problematische gehechtheid' genoemd.

Kenmerken

Als een kind gehecht is, kan het vol vertrouwen de omgeving gaan ontdekken. Een kind komt ook weer terug bij de ouder voor contact en troost. Kinderen die een problematische of onveilige gehechtheid hebben, kunnen verschillende problemen laten zien. Eén of meerdere van deze problemen herken jij misschien wel.

  • De neiging alles zelf te willen bepalen en overal controle over te willen houden
  • Moeite om anderen te vertrouwen
  • Moeite met aangaan en onderhouden van vriendschappen
  • Opstandig zijn
  • Zoekt volwassene niet makkelijk op voor hulp of troost
  • Veel contact zoeken (allemansvriend)
  • Moeite met omgaan met sommige emoties
  • Snel boos en gefrustreerd raken
  • Onzekerheid
  • Overdreven waakzaam zijn
  • Zoekt volwassene heel vaak op: vastklampen aan de volwassene en moeite met zelfstandigheid
  • Angstig, teruggetrokken gedrag
  • Wisselend gedrag, waardoor anderen in de war raken

Informatie over problematische gehechtheid

Vrijwel alle ouders willen het beste voor hun kind. Maar soms zijn er omstandigheden waardoor dit moeilijker gaat. Het gaat vaak om ingrijpende gebeurtenissen, bijvoorbeeld veel ziekenhuisopnames, adoptie of uithuisplaatsing. Maar ook wanneer ouders extreem veel stress ervaren door bijvoorbeeld oorlog, werk, relatieproblemen, armoede of ziekte, is goede zorg niet altijd mogelijk. In dit soort omstandigheden is het voor een kind moeilijker om een veilige hechtingsrelatie met zijn ouders op te bouwen. Ook de hechting en opvoeding van de ouders zelf spelen een rol. Als er verschillende oorzaken samenkomen, maakt dat de kans op hechtingsproblemen groter.

Met de behandeling willen we je (gedrags)problemen laten verminderen, en werk je aan een veilige hechtingsrelatie. Het is gunstig als je ze zo vroeg mogelijk met de behandeling start.

Ons aanbod bestaat uit:

Theraplay

DOK!

Ouderbegeleiding en systeemtherapie

Speltherapie

We leren ouders het gedrag van hun kind begrijpen zodat ze hun kind kunnen helpen. En veel van de behandelingen zijn voor kind en ouders samen.

Veelgestelde vragen

Hoe bieden wij hulp

Behandelingen

De behandelmogelijkheden zijn afhankelijk van de problemen die je hebt en de situatie waarin je je bevindt. Beslissingen nemen we samen en we kijken samen wat werkt.

Meer weten?

Ik ben nog geen cliënt bij GGZ Delfland jeugd

We helpen je graag.

Naar Hoe wij je helpen Naar Hulp en ondersteuning

Ik ben cliënt bij GGZ Delfland jeugd

Neem als je vragen hebt rechtstreeks contact op met je behandelaar of begeleider.

Ik heb geen contactgegevens

Was dit artikel nuttig?

Hoe waardevol was deze pagina. Is de informatievoorziening duidelijk?