Psychotische stoornis

Als je een psychotische stoornis hebt, heb je last van psychoses.

Tijdens een psychose is je contact met de werkelijkheid ernstig verstoord. Je kunt nog maar moeilijk onderscheid maken tussen je belevingen en de werkelijkheid, je hoort, ziet of denkt dingen die er niet zijn. Ook kun je last hebben van bijvoorbeeld onsamenhangend spreken, moeite hebben met het plannen en organiseren van je gedrag of motivatieproblemen hebben.

Jonger dan 18 jaar, klik dan hier

Kenmerken

In een of meerdere van deze kenmerken herken jij jezelf misschien wel:

  • Hallucinaties (dingen waarnemen die er niet zijn, zoals stemmen horen)
  • Wanen (dingen denken die niet realistisch zijn)
  • Bizarre gedachten hebben die plotseling in je opkomen
  • Moeite met informatieverwerking hebben, dus niet alles begrijpen wat er gebeurt of wordt gezegd.
  • Extreem uitgelaten of actief zijn (manisch) of juist erg depressief zijn
  • Moeite hebben om je dagelijkse activiteiten te voltooien of voor jezelf te zorgen
  • Onsamenhangende spraak

Informatie over psychotische stoornis

Als je een psychose hebt, geven de hersenen dankzij een soort storing verkeerde boodschappen aan elkaar door. Zonder het zelf te beseffen, kun je daardoor fantasie en realiteit niet goed scheiden. Hoe gevoelig je bent voor een psychose heeft te maken met verschillende factoren. Het kan erfelijk zijn. Stress, slaaptekort en trauma’s kunnen de kans op een psychose vergroten, net als drugsgebruik. Vooral als je op jonge leeftijd vaak blowde, toen je hersenen nog in ontwikkeling waren.

Een psychose kan een paar dagen duren, maar ook maanden. En de gevolgen van psychoses verschillen van persoon tot persoon. Bij de een blijft het bij één psychose, de ander heeft meerdere psychoses in zijn leven. Een goede behandeling, gezonde leefstijl, en maatschappelijk herstel helpen je om een zo normaal mogelijk leven te leiden. Veel mensen herstellen in belangrijke mate. Een beperkte groep houdt last van klachten en psychotische kenmerken.

Het doel van de behandeling is om je klachten te laten verminderen, zodat de kwaliteit van leven voor je verbetert. Samen met je behandelaar bekijk je hoe je nieuwe psychotische verschijnselen kunt herkennen en voorkomen. Want hoe eerder je de behandeling begint of wordt aangepast, hoe sneller de psychotische kenmerken kunnen verminderen. Zo leer je omgaan met je psychotische stoornis en kun je een zo normaal mogelijk leven opbouwen.

Ons behandelaanbod bestaat uit:

Psycho-educatie

Farmacotherapie

Somatische begeleiding

Signaleringsplan

Individuele trajectbegeleiding

Cognitieve gedragstherapie

 

Op indicatie

Afhankelijk van jouw situatie, bijvoorbeeld het verloop van de behandeling, je klachten of achterliggende oorzaken, zijn aanvullende behandelingen mogelijk. Dat noemen wij 'op indicatie'. Je regiebehandelaar bespreekt met je de mogelijkheden als hij denkt dat één of meerdere van deze behandelingen jou kunnen helpen.

Interpersoonlijke psychotherapie

Multi Family Group

Geïntegreerde dubbele diagnose behandeling

Elektroconvulsietherapie

Als iemand in een psychose zit, heeft hij zijn gedachten, gevoelens en gedrag niet onder controle. Voor hem is het werkelijkheid wat hij meemaakt. Probeer begrip te hebben voor zijn werkelijkheid, ga niet in discussie en vraag wat hij ziet of hoort. Je hoeft niet te doen alsof jij dit ook ziet of hoort, als je maar begrip toont. Het kan zijn dat je naaste een gesprek met moeite kan volgen, waardoor hij ongeïnteresseerd overkomt. Ook kan iemand in een psychose zich prikkelbaar of agressief gedragen. Het is handig als je weet wat de kenmerken van een psychose zijn, zodat je op tijd kunt signaleren dat jouw naaste een psychose heeft en hulp kunt inschakelen. Beter is het nog als je jouw naaste kunt overtuigen om zelf hulp te zoeken. Voor jou als naaste of familielid kan de psychose ook erg ingrijpend zijn, zorg dat ook jij op tijd hulp zoekt als het niet goed met je gaat.

We hebben een aantal tips die je kunnen helpen.

  • Hoe sneller een psychose behandeld wordt, hoe sneller je kunt herstellen.
  • Bespreek je ervaring met iemand die je vertrouwt.
  • Rust, reinheid en regelmaat is goed voor jou, stress niet.
  • Als je een psychose hebt, ben je geneigd om jezelf te isoleren. Het is echter beter om contact te blijven hebben met mensen uit je omgeving.
  • Pas op met alcohol of drugsgebruik, dit kan de psychose verergeren.

Meer informatie over een psychotische stoornis en patiëntenverenigingen vind je op onder meer de volgende website. De website opent in een nieuw venster.

nvvp.nl

Veelgestelde vragen

Meer weten?

Ik ben nog geen cliënt bij GGZ Delfland

We helpen je graag.

Naar Hoe wij je helpen Naar Hulp & ondersteuning

Ik ben een cliënt bij GGZ Delfland

Neem rechtstreeks contact op met je behandelaar of begeleider. Als naaste heb je vooraf toestemming nodig van de cliënt.

Ik heb geen contactgegevens

Was dit artikel nuttig?

Hoe waardevol was deze pagina. Is de informatievoorziening duidelijk?

Aantal gebruikers wat dit nuttig vond: 1 van 2