Depressie

Als je een depressie hebt, bekijk je het leven door een zwarte bril.

Niet voor een dagje, maar voor langere tijd. Je voelt je vaak verdrietig en je weet soms niet eens waarom. Je hebt het idee dat echt helemaal niets gaat zoals je zou willen: thuis, op school en met je vrienden. Genieten van leuke dingen lukt je gewoon niet. Je vindt jezelf niets waard en soms zie je het leven niet zitten. Omdat jij je zo naar voelt, ben je misschien niet bepaald gezellig. Je kunt heel dwars en prikkelbaar zijn. De opmerkingen die je daarover krijgt, maken alleen maar dat jij je nog slechter voelt over jezelf. Soms sluit je je af van andere mensen, omdat je denkt dat toch niemand jou leuk vindt. Je slaapt slecht (of juist extreem veel) en kunt je maar moeilijk concentreren op school. Een depressie gaat vaak samen met lichamelijke klachten. Je bent moe of hebt regelmatig hoofdpijn en last van je buik. Sommige kinderen gaan heel veel eten, anderen hebben juist helemaal geen trek.

Kenmerken

In één of meerdere van deze kenmerken herken jij jezelf misschien wel:

  • Je geniet nergens meer van
  • Je slaapt slecht of juist erg veel
  • Trek in eten heb je niet, of je eet juist heel veel
  • Je vindt jezelf niks waard
  • Je bent best wel snel boos
  • Het ene moment ben je verdrietig, dan weer boos, dat kan snel wisselen
  • Op school gaat het niet goed, je kunt je niet concentreren
  • Soms denk je aan zelfmoord of aan de dood
  • Je ziet overal tegenop en zou het liefst in je bed blijven liggen

Informatie over depressie

Eén op de vijftien jongeren krijgt een depressie. Wat niet altijd meteen wordt herkend, omdat ouders en leraren soms denken dat je gewoon een lastig kind bent of dat het de pubertijd is. Beroemdheden zoals Lady Gaga, Prins Harry, Zayn Malik, model Cara Delavigne en Miley Cyrus vragen aandacht voor depressie. Ze hebben er zelf last van gehad en dringen er bij mensen op aan om er niet geheimzinnig over te doen. Want juist erover praten zorgt dat je er weer bovenop komt. Zoals Harry Potter schrijfster JK Rowling zei: “ik schaam me niet voor mijn depressie. Waarom zou ik? Het was een moeilijke periode in mijn leven en ik ben trots dat ik daar ben uitgekomen.”

Naast depressie bestaat er zoiets als dysthymie. Dat is net zoiets als een depressie, alleen zijn de gevoelens wat minder heftig. Ze duren wel veel langer, je hebt dan een jaar of langer meer sombere dan blije gevoelens.

Er zijn heel veel dingen die kunnen zorgen dat je een depressie krijgt. Misschien hebben je ouders er ook last van, het kan namelijk enigszins erfelijk zijn. Het kan ook zijn dat jouw karakter je gevoeliger maakt om somber te worden. Nare ervaringen kunnen ook de aanleiding van een depressie zijn, bijvoorbeeld mishandeling of pesten. Ook de situatie thuis kan invloed hebben, als je ouders vaak negatief over je zijn of je juist teveel beschermd hebben. De pubertijd helpt ook al niet, vooral meisjes zijn dan extra gevoelig voor depressie.

Een depressie is gelukkig goed te behandelen. Soms met medicijnen, maar we gebruiken liever therapie om je te leren hoe je weer beter in je vel kunt komen. Daar zijn allemaal verschillende vormen van therapie voor, samen met je ouders en je behandelaar kijken we welke therapie het beste voor jou kan werken.

Farmacotherapie

Cognitieve gedragstherapie

Acceptance and Commitment Therapy

Mindfulness

COMET

Emotie regulatie therapie

EMDR

Speltherapie

Symbooldrama therapie of dagdroomtherapie

Systeemtherapie

Voor GGZ Delfland zijn ouders onmisbaar bij onze behandelingen, we helpen hen om hun kind weer zelf te kunnen helpen. Maar we zijn er ook om ouders te ondersteunen, wij begrijpen als geen ander dat een kind met een depressie een enorme impact heeft op je leven en op het gezin. Daarom bieden we ook therapieën voor ouders aan.

Meer weten over depressie? Op Brainwiki vind je heel veel informatie over stoornissen bij kinderen en jongeren. Ouders vinden meer informatie op de website van het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie. De websites openen in een nieuw scherm.

Veelgestelde vragen

Hoe bieden wij hulp

Behandelingen

De behandelmogelijkheden zijn afhankelijk van de problemen die je hebt en de situatie waarin je je bevindt. Beslissingen nemen we samen en we kijken samen wat werkt.

Voortdurend verbeteren

Onderzoek

We willen de best mogelijke zorg leveren, nu en in de toekomst. Daarom doen we naast ons werk uitgebreid (wetenschappelijk) onderzoek en investeren we in nieuwe technieken, zoals virtual reality.

Meer weten?

Ik ben nog geen cliënt bij GGZ Delfland jeugd

We helpen je graag.

Naar Hoe wij je helpen Naar Hulp en ondersteuning

Ik ben cliënt bij GGZ Delfland jeugd

Neem als je vragen hebt rechtstreeks contact op met je behandelaar of begeleider.

Ik heb geen contactgegevens

Was dit artikel nuttig?

Hoe waardevol was deze pagina. Is de informatievoorziening duidelijk?